Skocz do zawartości

Witaj Nieznajoma :)


Zdjęcie

Co podwyższa cholesterol

Rozpoczęty przez Tryszka , Oct 22 2012 04:20 PM

- - - - -

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
  • 16 odpowiedzi w tym temacie

    Tryszka

    Napisano 22 October 2012 - 04:20 PM

    Jak macie podwyższony cholesterol to też przestajecie jeść jajka? No właśnie, a tłuszcz wcale nie jest taki zły! Najbardziej winne są węglowodany! Wiedziałyście? Przeczytajcie jak to wygląda i zapraszam do dyskusji :) http://www.pella.pl/...eczytajcie.html
    • jibjabst lubi to

    Angela8020

    Napisano 22 October 2012 - 04:27 PM

    No widzisz, mi to nawet lekarz powiedział zero jajek, tłustych potraw i słodyczy. To wychodzi na to, że te słodycze najgorsze. O węglach nie wspomniał!! Raczej właśnie mówił o mięsie, tłustych serach itd.

    Tryszka

    Napisano 22 October 2012 - 04:53 PM

    Słodycze to same węgle i tłuszcz :) więc nie wolno. Zresztą słodycze nie dają nam nic wartościowego oprócz chwilowej przyjemności. A szkoda :D Pomimo iż zjadany tłuszcz nie ma żadnego wpływu na insulinę i glukagon, to nie ma co przesadzać i teraz myśleć, że można jeść wszystko co tłuste i wcinać balerony i masełko. Wszystko w granicach rozsądku :)

    miodzio

    Napisano 12 November 2012 - 11:03 AM

    slodycze i ten cukier to najgorsze

    Sylwunia

    Napisano 10 December 2012 - 03:38 PM

    Ale jajka też obrosły złą legendą.

    Tryszka

    Napisano 11 December 2012 - 10:56 AM

    Obrosły, ale wiele badań wskazuje, że jajka wcale nie są złe!

    miodzio

    Napisano 17 December 2012 - 09:22 AM

    moze bardziej żółtko

    Shadow

    Napisano 14 January 2013 - 01:35 PM

    Mi sie zawsze wydawało, że to tłuszcze są temu winne

    pestka

    Napisano 22 April 2013 - 12:43 PM

    Dokładnie. To prawda, że na temat cholesterolu urosło sporo mitów. Tutaj na przykład piszą o tym, że istnieje dobry cholesterol korzystny dla zdrowia, więc warto się zagłębić w temat, a nie od razu panikować i ograniczać wszystkie produkty dostarczające organizmowi tłuszcz. A tak w temacie jajek, ostatnio widziałam jak Guzik robiła majonez z białek, który zawiera 0 cholesterolu, idealny dla tych, którzy mają z nim problemy.:) Ten robiony z żółtek, nie był wcale taki straszny. Z całą pewnością lepszy niż taki ze sklepu.

    NaturalBeauty

    Napisano 01 July 2014 - 11:18 AM

    Dużo cholesterolu zawiera mięso, w szczególności te czerwone oraz wszelkiego rodzaju zasmażki i inne tłuste sosy.

    bibliotekarka11

    Napisano 10 October 2014 - 06:01 AM

    Mięso czerwone jest faktycznie niewskazane dla osób z podwyższonym cholesterolem, szczególnie, że najczęściej Polacy przygotowują je w sposób niezdrowy.

    Angela8020

    Napisano 20 October 2014 - 12:13 PM

    Węgle, węgle i jeszcze raz węgle :) Wcale nie tłuszcz!

    Amanda

    Napisano 20 October 2014 - 07:05 PM

    Nie tylko węgle. Ale na pewno nie jaja :)

    Maciej

    Napisano 28 October 2014 - 02:34 PM

    A jak jest z tłuszczami roślinnymi? bo lubię sobie dodać czasem olej do sałatki i nie wiem czy słusznie

    Amanda

    Napisano 28 October 2014 - 03:11 PM

    Oleje są bardzo zdrowe, zwłaszcza, jeśli umiemy się z nimi obchodzić. Do sałatek polecam oliwę, do smażenia smalec, olej z pestek winogron, a przede wszystkim olej kokosowy... :) Zdrowe tłuszcze są nam bardzo potrzebne, także te z olejów.

    Maciej

    Napisano 29 October 2014 - 08:49 AM

    Z kokosowym i z pestek winogron jeszcze nie miałem styczności, najbardziej mi chyba smakuje słonecznikowy. A właśnie jak jest z tą dzienną dawką jajek? gdzieś widziałem, że 2 dziennie to max, a potem gdzieś indziej, że 5 na tydzień :P

    Amanda

    Napisano 29 October 2014 - 11:28 AM

    Kokosowy co prawda jest dość drogi, ale podobno wydajny i daje potrawom bardzo przyjemny aromat. Dzienna dawka jajek? Raczej nie istnieje coś takiego. A przynajmniej wartości jakie podajesz są poniekąd dziwne. Jakiś powód tak małych ilości podawali, tam gdzie to znalazłeś?