Skocz do zawartości

Witaj Nieznajoma :)

Zdjęcie

PROSZĘ O POMOC

Rozpoczęty przez liberiankriek , Mar 23 2012 06:53 PM

- - - - -

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
  • 7 odpowiedzi w tym temacie

liberiankriek

Napisano 23 March 2012 - 06:53 PM

Witam. Mam 16 lat, 165cm wzrostu i ważę...73 kg. Moja historia jest dość długa, w skrócie: przy wadze 52 kg zaczęłam się odchudzać (wtedy jadłam po 300kcal dziennie), spadłam do 35, później musiałam szybko przytyć (i przez to wpadłam w kompulsy) i tak doszłam do obecnego stanu. Kilka miesięcy temu był taki okres, gdzie po kompulsach dodatkowo wymiotowałam, ale uznałam że to bez sensu. Teraz chciałabym zdrowo schudnąć do 50kg, widzę, że gdy nie mam napadów to waga łatwo spada. Najczęściej jest tak, że codziennie myślę sobie, że od tego dnia chudnę, do południa jest wszystko okej ale później zawsze ten sam scenariusz... Na zdrowym odżywianiu wytrzymałam niedawno półtora tygodnia i tylko tym mogę się 'pochwalić'. Nie chcę stosować żadnych określonych diet (bo to i tak nie przynosi rezultatów na dłuższą metę), ale zupełnie nie wiem już jak i co mam jeść. Muszę schudnąć, nie mogę i nie chcę już być gruba. Proszę o poradę, jak, kiedy i co mam jeść, ile kalorii i czy w ogóle je liczyć...?

liberiankriek

Napisano 24 March 2012 - 10:28 PM

Błagam o jakąś odpowiedź...

Tryszka

Napisano 26 March 2012 - 05:26 AM

Kochana, najpierw odpowiedz mi na parę pytań. Miałaś poważny problem i nie wiem czy już wszystko jest ok. Czy miałaś jakieś wizyty u psychologa, dietetyka?? Czy uprawiasz sport? Jaki, jak często? Napisz mi koniecznie co teraz jesz w ciągu dnia. Opisz mi ostatnie 2 dni, dokładnie łącznie z piciem i nawet jedną kostką czekolady jeśli była ;) Jeśli odpowiesz mi skrupulatnie na te pytania to postaram się pomóc. Jesteś młoda, więc nie przewiduje większych problemów. Najlepiej jakbyś mi wrzuciła swoje zdjęcia z przodu, z tyłu i z boku bez twarzy. Napisz mi również ile masz cm w talii, biodrach, biuście, udach i łydkach.

liberiankriek

Napisano 26 March 2012 - 05:44 AM

Byłam u dietetyka, ale kilka miesięcy temu i wtedy i tak nie trzymałam się żadnych zasad. Do psychologa chodzę co jakiś czas, ale to też nic nie daje. Co do sportu to jeżdżę na rowerku stacjonarnym, staram się jak najczęściej, średnio co dwa dni po godzinie (ale bywają okresy, gdzie jeżdżę codziennie i są też takie tygodnie, gdzie w ogóle). Ostatnie 2 dni, hmm. Przedwczoraj było okropnie: 1)kromka chleba razowego, 2 plastry wędliny z indyka, pomidor 2)trochę melona, jabłko 3)pieczone mięso z kurczaka, warzywa 4)1/3warzyw na patelnię *i tu się zaczęło* rogalik francuski, lód cornetto, lód śnieżka, tabliczka gorzkiej czekolady, kilka plasterków sera żółtego, winogrona i dwie kanapki (2 kromki chleba razowego, 2 plastry wędliny, 2 plastry żółtego sera, sałata) Wczoraj: 1)gotowane udko z kurczaka, warzywa 2)sałatka z kurczakiem 3)grapefruit 4)cała czekolada mleczna i 1/2 gorzkiej 5)kilka plasterków wędliny z indyka Piję tylko zieloną herbatę i wodę. Dodam, że najwięcej jem niestety tuż przed pójściem spać...

Tryszka

Napisano 26 March 2012 - 08:53 AM

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy NAPRAWDE CHCESZ SCHUDNĄĆ!!

Nie ma podjadania dużej ilości słodyczy, nie ma niejedzenia określonych posiłków, nie ma objadania się przed snem!! Niestety – inaczej się nie da. Na pewno o tym wiesz ;)

Nie będę Ci pisać, żebyś nie jadła żadnych słodyczy, bo nie wytrzymasz. Ogranicz się do ½ czekolady dziennie i jedz ją max do godziny 16:00. Nie wolno jej jeść później ani w większej ilości. Po miesiącu zobaczymy jak Ci idzie i wtedy zaczniemy ją ograniczać.

Nie jedz białego ryżu, makaronu, chleba, ziemniaków. Nie pij żadnych soków ani gazowanych napojów. Nie jedz za dużo jogurtów – max 3 razy w tygodniu. Przy odchudzaniu wcale nie trzeba mało jeść. Trzeba tylko wiedzieć co!

Rower minimum 1 godzina intensywnie. Czy możesz się zapisać na siłownie?????????

Nie będę Ci za dużo pisać, żeby Cię nie zniechęcić.
    W ciągu dnia musisz jeść 5 posiłków. Podaję przykładowe menu:

1.Śniadanie – 2 kromki pełnoziarnistego chleba, 4 plastry szynki, duża papryka, duży pomidor, ogórek, garść orzechów laskowych (nie więcej)

2.II Śniadanie – 1 kromka pełnoziarnistego chleba, makrela (jeśli nie lubisz to jakieś warzywa), ½ czekolady (najlepiej gorzkiej)

3.Obiad – brązowy ryż (pół torebki), kurczak pieczony, surówka + łyżka oliwy z oliwek, do tego gotowane warzywa

4.Podwieczorek – możesz zrobić koktajl ze szklanki mleka 0,5% i szklanki truskawek + łyżka oleju lnianego lub mielonego siemienia lnianego

5.Kolacja - najpóźniej 2h przed snem i powinien to być serek wiejski z pomidorem, sałatka z tuńczyka. Żadnych słodyczy, żadnego chleba, żadnego musli !!

Po takim menu nie będziesz głodna i nie będziesz podjadać.
    Wszystko zależy od Ciebie. Żeby Cię mobilizować pisz codziennie co jadłaś i jak ćwiczyłaś.

Czekam na kolejne odpowiedzi ;)

liberiankriek

Napisano 26 March 2012 - 07:35 PM

Bardzo baaardzo dziękuję! Na pewno zastosuję wskazówki, szkoda że nie przeczytałam ich rano:) Dzisiaj: 1)kromka chleba razowego, 2 plastry wędliny, sałata 2)jabłko 3)sałatka z mozarellą (ale tylko 250kcal) 4)kromka chleba razowego, 2 plastry wędliny, papryka 5)mały jogurt owocowy 6)byłam strasznie głodna, widocznie mam rozciągnięty żołądek...i znowu zjadłam wędlinę i kawałek kiełbasy (na co dzień w ogóle jej nie tykam) :o Myślę, że wolę zupełnie wyeliminować słodycze, bo nie umiem jeść ich mało-cała tabliczka albo w ogóle, niestety. Co do regularnej siłowni to raczej nie wchodzi w grę, ewentualnie w wakacje, po prostu brak czasu. Ale rowerek w miarę możliwości codziennie. Dziś było przynajmniej trochę lepiej, jestem pewna że wszystko zmieni się na plus i oczywiście będę codziennie relacjonować, to chyba też pomaga:)

Kate404

Napisano 27 March 2012 - 06:23 AM

Bądź wytrwała!!! To, że sobie podjadłaś kiełbaskę czy szynkę to nic. Ważne, żebyś się chlebem nie opychała. A plasterków z szyneczki to możesz dużo zjeść ;) jednak nie rezygnuj całkiem z ryżu brązowego i pełnoziarnistego chlebka. One maja dużo błonnika i poprawiają trawienie. Będę trzymać kciuki. Pisz jak najczęściej. Pamiętaj jedz dużo i zdrowo. Za małe ilości jedzenia przyczyniają się do tycia!!!!!!!

knall

Napisano 07 September 2017 - 11:05 AM

macie rację, uważam, że tak zrobić byłoby najlepiej

pop over to these guys