Napisano 09 November 2011 - 03:20 PM
W tym wypadku na jakiekolwiek zabawy w odchudzanie trzeba poczekać do rozwiązania. Dieta kobiet w ciąży w niczym nie różni się od diety zwykłych kobiet. Aby waga po ciąży nie przeraziła należy stosować się do kliku prostych zasad:
1. Należy jeść regularnie, najlepiej 5-6 małych posiłków w ciągu dnia o stałych porach
2. Należy dużo pić, najlepiej wodę, słabą herbatę, soki owocowe lub warzywne, wykluczamy napoje gazowane, napoje owocowe, kawę, mocną herbatę. Oczywiście napoje spożywamy bez cukru (ewentualnie z niewielkim jego dodatkiem). Zalecane jest wypijanie 2 litrów płynów dziennie.
3. Podstawę diety powinny stanowić produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, razowe makarony, brązowy ryż, płatki zbożowe, płatki owsiane). Powinny znajdować się w każdym posiłku.
4. Do każdego posiłku powinno dodawać się porcję warzyw lub owoców (porcja oznacza tyle ile zmieści się w garści). W ciągu dnia powinny pojawić się min 5 razy.
5. Ważne jest też dostarczenie do organizmu wapnia (jest on ważny dla Ciebie oraz dzidziusia) - przynajmniej 3 razy dziennie wkomponuj w posiłek produkt mleczny (jogurt, kefir, maślanka, mleko, serek wiejski, serek twarogowy) - co do ilości tłuszczu nie musisz na nią zwracać uwagi, natomiast zwróć uwagę by produkty mleczne były naturalne, bez dodatku cukru
6. Oczywiście w diecie nie może zabraknąć źródeł białka, możesz jeść dowolne mięso (wskazane w ciąży jest zarówno chude mięso z cielęciny czy drobiu, ale i czerwone bogate w żelazo). Mięso możesz jeść codziennie, możesz go wymieniać na produkty mleczne, jajka, rośliny strączkowe lub ryby (ryby nie częściej niż 2 razy w tygodniu i ze sprawdzonych źródeł). Unikaj natomiast produktów wędzonych i wędlin. Mięso najlepiej sama piecz i krój na kanapki.
7. No i najważniejsze, jeżeli chcesz żeby Twoja figura po ciąży nie ucierpiała ale i dziecko urodziło się zdrowe unikaj słodyczy! Możesz sobie na nie pozwolić raz w tygodniu
8. Czego jeszcze unikać: soli (dosalania potraw, słonych przekąsek), żywności wysoko przetworzonej (konserwanty, barwniki), serów pleśniowych, fast foodów, słodzików, alkoholu
9. Nie podjadaj między posiłkami (chyba, że naprawdę jesteś głodna, co objawia się burczeniem w brzuchu)
Pamiętaj że jesz dla dwojga, a nie za dwoje. 5 prawidłowo skomponowanych posiłków to idealne rozwiązanie dla Ciebie, pamiętaj o regularności i urozmaiceniu. Posiłek powinien składać się z produktu zbożowego (pkt.3), źródło białka (pkt.6) oraz świeżych warzyw lub owoców.
Pamiętaj koniecznie o unikaniu słodyczy i trzymaj się głównie tej zasady, a wszystko powinno iść w dobrym kierunku.