Skocz do zawartości

Witaj Nieznajoma :)


Produkty spożywcze



Czekolada dobra na wszystko!

Rozpoczęte przez Tryszka , Oct 03 2013 09:13 PM

 

Czy często nachodzi Cię ochota na czekoladę, ale starasz się powstrzymać, bo dbasz o linię? Nie wstrzymuj się!...

 



Uzdrawiające awokado

Rozpoczęte przez Tryszka , Dec 13 2014 06:48 PM

Parę osób pytało mnie jak to jest z tym awokado. Niby jest zdrowe, ale jest to tłusty owoc, więc czy osoby odchudzające mogą go spożywać?

Otóż moja odpowiedź brzmi: tak! To prawda, że awokado ma dużo kalorii, bo ok 160 w 100g, a zawartość tłuszczu jest w granicach 14-15%. Jednak jest tyle plusów tego owocu, że nie ma się co martwić jego kalorycznością. Już wyjaśniam dlaczego.



Chrupkie pieczywo - dobre czy złe?

Rozpoczęte przez Tryszka , Nov 17 2014 05:38 PM

 

Zdania co do spożywania chrupkiego pieczywa są podzielone. Jedni uważają, iż nie ma lepszej alternatywy dla zwykłego chleba oraz że jest nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Drudzy zaś twierdzą, iż jest to sztuczna, pełna konserwantów przekąska. Kto ma rację?

 



 



Dwutlenek siarki to mocny związek chemiczny, występujący pod postacią gazu o ostrym zapachu i silnych właściwościach drażniących. Przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska jako produkt uboczny spalania paliw kopalnych, jest stosowany do bielenia, dezynfekcji i jako czynnik chłodniczy. Przede wszystkim jednak dodawany jest do wielu produktów żywnościowych jako konserwant - popularny E-220.


Znaleźć go możemy w



Jaki olej wybrać?

Rozpoczęte przez Tryszka , Oct 13 2014 08:54 PM

 

Często zadajemy sobie pytanie: który olej jest najlepszy? To zależy do czego będziemy go używać...



 

Białko jest jednym z najważniejszych składników diety. Jednocześnie ze wszystkich trzech makroskładników (tłuszcze, węgle), jest ono najgorszym źródłem energii. Jego zbyt wysoka podaż może okazać się toksyczna dla organizmu. Choć odpowiednia jego ilość konieczna jest dla prawidłowej pracy ustroju, nadmiar doprowadzić może do chorób wątroby i nerek.

 

Proteiny, bo tak inaczej nazywa się białka, swoją nazwę wywodzą od greckiego słowa protos, co tłumaczy się jako pierwszy. Już sama nazwa zatem określa ich wartość i informuje nas, że są one składnikiem, bez którego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie jakiegokolwiek organizmu żywego byłyby niemożliwe. Białka uczestniczą bezpośrednio lub pośrednio w niemalże każdej przemianie mającej miejsce w ustroju. Są składnikiem nie tylko ścian komórkowych, ale także krwi, limfy, enzymów, hormonów czy ciał odpornościowych. Im więc zawdzięczamy równowagę hormonalną organizmu, jego odporność na zakażenia, właściwe trawienie składników pokarmowych.



Lecznicze właściwości octu jabłkowego

Rozpoczęte przez Tryszka , Sep 11 2014 11:30 AM

 

 

Lubicie grzybki i ogórki marynowane? Do sałatki lubicie dodać oprócz oliwy kilka kropelek octu winnego dla lepszego smaku? Ja do niedawna często tak robiłam. Jednak ocet winny czy spirytusowy pomimo, że jest smaczna "przyprawą" bardzo źle wpływa na nasz organizm.

Kwas octowy, wchodzący w skład octu destylowanego niszczy czerwone krwinki, powoduje anemię, zakłóca procesy trawienne i zaburza proces prawidłowego przyswajania pokarmu. Powoduje marskość wątroby, wrzodowe zapalenie jelita grubego itp.

Także radzę unikać octu spirytusowego, aby nie mieć problemów ze strony układu pokarmowego.

Zupełnie inne wartości posiada ocet jabłkowy. Kwas jabłkowy zawarty w occie jabłkowym, łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi, tworzy glikogen. Dzięki temu pozwala:



Żurawina i jej lecznicze właściwości

Rozpoczęte przez Tryszka , Aug 13 2014 12:03 AM

 

Owoce żurawiny mają czerwony kolor i kwaśny charakterystyczny smak. Od lat używana jest przez zielarzy w leczeniu chorób układu moczowego. Jednak to nie wszystkie jej możliwości.



Jagody zamiast lekarstwa ?

Rozpoczęte przez Tryszka , Jul 06 2014 08:59 AM

 

Mamy lipiec, a jest to miesiąc, w któym możemy kupić pyszne i badzo zdrowe jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli.

Uwielbiam jagody i cieszę się, że mają tyle wspaniałych włąściwości.

Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Rónież świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów - zarówno dietetycznych jak i tych mniej :)

Jako ciekawostka:



Makaron nie tuczy!

Rozpoczęte przez Tryszka , Jun 25 2014 12:38 AM


Jest jeden warunek – musi być z pełnego ziarna. Działa on nawet odchudzająco. W wielu dietach stosuje się makaron pełnoziarnisty jako źródło błonnika, białka i witamin.