Skocz do zawartości

Witaj Nieznajoma :)


- - - - -
Zdjęcie

Odchudzanie, odżywianie: Szał na gluten !



0 komentarzy

całkiem pokaźna – wśród nich znalazły się chociażby niestrawność, wzdęcia, bóle głowy, zmęczenie, czy ociężałość. Media szybko rozpowszechniły wyniki badań Gibsona, skutkiem czego powstała jedna z najmodniejszych diet ostatnich lat.

Polega ona na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu wyrobów zawierających gluten – jego źródłem są przede wszystkim zboża – pszenica, żyto, orkisz i jęczmień, jednak w wyniku procesów produkcyjnych ten szczególny rodzaj białka może znajdować się także w innych produktach. Otworzyło to nowe możliwości dla producentów zdrowej żywności – produkty z przekreślonym znakiem kłosa stały się hitem, tylko w ubiegłym roku Polacy wydali 113 mln zł na paczkowaną żywność bezglutenową. 

Jak się jednak okazuje, eliminacja glutenu z diety może nie mieć takiego zbawiennego wpływu na nasz organizm jak do tej pory sądzono. Badania z 2011roku zostały powtórzone, tym razem jednak przeprowadzono je dużo bardziej restrykcyjnie, by na ich wyniki nie miały wpływu żadne dodatkowe czynniki. Grupie osób twierdzących, że cierpią na nietolerancję podawano przygotowane przez naukowców posiłki, które zawierały gluten, o czym jednak grupa testowa nie wiedziała. Mimo dużych dawek białka, osoby biorące udział w badaniu nie skarżyły się na żadne z objawów. Z kolei drugiej grupie testowej podawano posiłki bezglutenowe, opisane jako zawierające gluten – efektem były wzdęcia, bóle i inne objawy.

Wyniki powtórzonego badania całkowicie zaprzeczyły więc początkowym wnioskom, na bazie których oparta została moda na bezglutenową dietę. Nie ma dowodów na to, że to białko wywołuje jakiegokolwiek reakcje u osób, u których nie zdiagnozowano celiakii, jest to przykład tak zwanego efektu nocebo – wiedza o tym, że coś nam może zaszkodzić wywołuje faktyczne negatywne efekty. Około 82% osób stosujących dietę, nie zostało nigdy zdiagnozowanych, rezygnacja z glutenu była ich świadomym wyborem opartym na aktualnym trendzie. 

Podsumowując, cała ta sytuacja niesie za sobą zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki. Skorzystali z całą pewnością producenci – wykorzystując aktualną modę zarobili mnóstwo pieniędzy na nieświadomości konsumentów – produkty bezglutenowe nie należą przecież do najtańszych. Przyczyniło się to jednak do znaczącego zwiększenia  wyboru  produktów bezpiecznych dla osób faktycznie chorych na nietolerancję glutenu. Do skutków negatywnych zaliczyć należy z całą pewnością koszty poniesione przez niezdiagnozowanych przeciwników glutenu, ale przede wszystkim fakt, że eliminując produkty glutenowe, wykluczamy z diety także witaminy i minerały znajdujące się w tych produktach.




0 Komentarze