Skocz do zawartości

Witaj Nieznajoma :)






Zdjęcie

Dieta niełączenia

Napisane przez ana_ch , 28 December 2010 · 740 Wyświetleń

Dieta niełączenia

 

 

 

Dieta niełączenia opracowana została przez amerykańskiego lekarza. Jej głównym założeniem jest niełączenie produktów węglowodanowych z produktami białkowymi. Na podstawie badań twórca diety podzielił produkty białkowe, węglowodanowe i neutralne.

 



 

To właśnie tylko tą ostatnią grupę pokarmową jego zdaniem można łączyć z innymi. Pozostałe dwie grupy należy spożywać wyłącznie oddzielenie.

W ciągu dnia należy spożywać jeden posiłek oparty na grupie produktów węglowodanowych, drugi posiłek oparty na grupie produktów białkowy, a także jeden posiłek złożony z samych owoców bądź warzyw.

Pomiędzy posiłkami białkowymi a węglowodanowymi należy zrobić czterogodzinną przerwę.
Należy również kategorycznie zrezygnować z takich składników pokarmowych jak: cukier, sól, kawa, mocna herbata, napoje gazowane, czekolada, białe pieczywo, czerwone mięso, wędlina, piwo, alkohol, ciasta, fast-foody, produkty w proszku. Równocześnie należy zamienić potrawy smażone na te gotowane na parze lub pieczone na grillu.

Musimy również pamiętać o spożywaniu sporej dawki warzyw i owoców w ciągu dnia. Jednakże również tutaj istnieją pewne ograniczenia. Bowiem owoce należy spożywać jedynie na pusty żołądek bądź potraktować je jako formę przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. W ciągu dnia jemy 3 główne posiłki, możemy jednakże sięgać po przekąski – ale tylko te zdrowe!

PRODUKTY WĘGLOWODANOWE:

  • ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe, fasola, groch, kasze
  • chleb, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosy
  • owoce banan, mango, daktyle, figi
  • cukier, miód, syropy, czekolada, cukierki, batoniki

PRODUKTY BIAŁKOWE:

  • drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna
  • mięso ryb, fauna morska: ryby, owoce morza
  • ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana, jaja
  • soja i tofu

PRODUKTY NEUTRALNE:

  • pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałata
  • masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne
  • orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna sezamu, słonecznika, dyni