
Dieta wegetariańska

Jak sama nazwa wskazuje dieta wyklucza spożywanie posiłków opartych na potrawach mięsnych, a także bardzo często nabiału i jaj.
Podstawowe źródło żelaza podczas stosowania tejże diety stanowi soczewica, fasola oraz wszelakie suszone owoce. Dodatkowo należy pamiętać o spożywaniu orzechów, jaj, płatków zbożowych, gdyż to właśnie dzięki nim nasz organizm zyskuje niezbędne składniki pokarmowe, które zawarte są w produktach mięsnych, a podczas decyzji o rezygnacji z niego należy pamiętać o zastosowaniu „zastępczych” rezerwuarów...
Należy również pamiętać o porcji białka, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, której to nasz organizm potrzebuje każdego dnia. Doskonałe źródło tegoż składnika stanowią rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola, soja.
Bardzo istotnym elementem tejże diety jest zwrócenie szczególnej uwagi na zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, które w normalnej diecie organizm zyskuje dzięki spożyciu mięsa. W momencie kiedy decydujemy się na jego nie spożywanie musimy zastąpić go pokarmami, które zawierają dane elementy pokarmowe.
I tak oto:
- Witamina B12. Znajduje się przede wszystkim w mleku, jego produktach, a także w jajach.
- Również witamina A – która znajduje się głównie w produktach zwierzęcych, musi być prawidłowo dostarczana. Organizm ludzki potrafi jednak ją doskonale wytworzyć, wystarczy sięgnąć jedynie po takie produkty jak szpinak, sałatę, marchew czy też dynię.
- Pamiętajmy także o wapnie, znajdziemy go w produktach mlecznych, orzechach, chlebie razowym, ciemnozielonych warzywach liściastych.
- Kolejny ważny element to cynk. Jego źródło podczas stosowania diety wegetariańskiej stanowią produkty mleczne, orzechy, ziarna, warzywa.
- Kwas foliowy zawierają zielone warzywa, fasola, owoce, jak również orzechy.
W diecie wegetariańskiej należy pominąć produkty wysoko przetworzone, a także istotne jest spożywanie mniejszej ilości cukru jak i soli.
Podczas stosowania powyższej diety spadek wagi następuje dosyć szybko.
Przemiana materii , która dzięki spożyciu dużej ilości błonnika zostaje pobudzona, ułatwia szybszą utratę zbędnych kilogramów. Mimo iż dieta ta jest dosyć kontrowersyjna, coraz liczniejsze grono ludzi decyduje się na jej rozpoczęcie. Dieta ta jest bardzo zdrowa, zwraca się uwagę na spożywanie żywności nie przetworzonej, naturalnej. Spadek wagi wynosi około 2 kg na dwa tygodnie. Taka szybkość spadku kilogramów w odniesieniu do masy ciała gwarantuje brak efektu jojo.
PLUSY I MINUSY DIETY WEGETARIAŃSKIEJ
Jedni uznają ją za najlepszą dietę…. Inni twierdzą, iż rezygnacja z przetworów mięsnych to bezsens… A jednak jak każda dieta skierowana jest do garstki ludzi, którzy zdecydują się na jej zastosowanie. Poniżej przedstawię wam kilka ZA i kilka PRZECIW. Zdecydujcie, czy akuratnie ta dieta jest dla was idealna
POZYTYWY
- w pokarmach zwierzęcych zlokalizowane są toksyny;
- dzięki tejże diecie obniżysz ciśnienie tętnicze krwi;
- obniżysz także poziom cholesterolu, a także jego frakcji w swojej krwi;
- spożycie nie przetworzonej i naturalnej żywności pozwoli ci utrzymać zgrabną sylwetkę;
- na każdy gram białka przypada gram tłuszczu z grupy tłuszczów nienasyconych.
A OTO KILKA WAD
- przy nieprawidłowym odżywaniu możesz uzyskać niedobór witaminy B12;
- produkty spożywane są bogate w błonnik – może to podrażnić niektóre wrażliwe systemy pokarmowe;
- potrzeba dużo czasu na właściwe przygotowanie posiłku;
- przy nieprawidłowym odżywaniu możesz uzyskać niedobór żelaza oraz kwasu foliowego;
- istnieje ryzyko niedoboru witaminy D i B12.